AI-radio met gepersonaliseerde dj-praatjes

Gepubliceerd op 11 april 2024 om 05:37

AI-radio met gepersonaliseerde dj-praatjes: luisteren we binnenkort allemaal naar onze eigen radiostations? 

De bekende muziekstreamingdienst Spotify, met een gebruikersbestand van ongeveer 450 miljoen wereldwijd, onthulde onlangs zijn nieuwste innovaties. Een opvallende toevoeging is een privé-radio aangestuurd door kunstmatige intelligentie (AI): je favoriete afspeellijst met daarbovenop persoonlijke aankondigingen van een AI-dj. Betekent dit het einde van traditionele radio?

Volgens Peter Van de Veire, een bekende radiopersoonlijkheid sinds 1999 en DJ bij Radio 2's "Goeiemorgen morgen!", is dat zeker niet het geval. "Bij de opkomst van muziekzender MTV werd ook al eens het einde van de radio voorspeld, maar kijk, 40 jaar later zien we nog steeds een bloeiende verscheidenheid aan radiostations in allerlei niches en formats."

Hoewel hij erkent dat het medium voortdurend voor nieuwe uitdagingen staat, beschouwt Van de Veire dit als vooruitgang. Hij ziet de concurrentie van AI als een stimulans om als traditionele radiomaker nog scherper en relevanter te worden. Ook Evert Venema, een vertrouwde stem op Radio 1, blijft er kalm onder: "Ik geloof dat de kracht van radio juist ligt in het gezellige gevoel van hier en nu, de gemeenschap." Volgens hem kan een goede radiomaker niet worden vervangen door een algoritme. Venema vraagt zich af of een AI-dj telkens een andere verrassende benadering zal vinden voor een bepaald nummer: "Krijgen we niet steeds hetzelfde riedeltje te horen?"

Spotify-dj Xavier "X" Jernigan heeft zijn stem gegeven aan de nieuwe functie. Maar zou Van de Veire zijn stem ook verlenen aan een soortgelijke Nederlandstalige AI-dj? "Liever niet, wie weet wat ze me dan allemaal laten zeggen? Maar misschien kijk ik er, zodra het gemeengoed is geworden, wel anders tegenaan", lacht hij. Voorlopig wil hij echter niet de concurrentie aangaan met zichzelf. De nieuwe functie op Spotify laat opnieuw zien dat met AI niets te gek is, maar voor doorgewinterde radiomakers blijft een persoonlijk radiostation vooralsnog te onpersoonlijk.

De AI-dj wordt eerst uitgerold in de Verenigde Staten en Canada, dus wij zullen nog even geduld moeten hebben.