AI steelt stemmen van Stef Bos en BLØF-zanger

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 05:01

Nederlandse artiesten trekken aan de bel vanwege de diefstal van hun stemmen en akkoorden in liedjes gecreëerd met kunstmatige intelligentie (AI). Dit wordt gemeld door het Algemeen Dagblad. Onder de getroffenen zijn onder andere de vocalen van Stef Bos en BLØF-zanger Paskal Jakobsen, bekend van hun grote hit 'Zoutelande' met Geike Arnaert.

 

"Je kunt nooit de ziel van een stem vastleggen met AI, maar dit verrast me," zegt Stef Bos, geconfronteerd met een lied waarop zijn stem te horen is. Hij heeft zeker geen toestemming gegeven. "Ik ben normaal gesproken niet erg bezitterig als het om mijn liedjes gaat, maar dit gaat te ver. Hier ga ik zeker werk van maken."

 

Het draait om het AI-programma Suno en specifiek om het recent gelanceerde Udio. Met beide tools kunnen mensen zonder enige kennis van componeren of musiceren een compleet eigen nummer maken. De gebruiker, als amateur-componist, kiest de stijl, de melodie, schrijft zelf een songtekst en refrein, en geeft aan welke zang en instrumenten hij wil horen. Verscheidene muzikanten vinden dat de belangenvereniging BumaStemra met een keurmerk voor "echte stemmen" moet komen.