Drake verwijdert nummer met AI-stem Tupac Shakur

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 13:44

Drake heeft onlangs een nummer van zijn repertoire verwijderd waarin de stem van de legendarische rapper Tupac met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) werd nagebootst. Deze actie kwam nadat de nabestaanden van Tupac, die in 1996 overleed, hadden gedreigd met juridische stappen. Dit nieuws werd breed uitgemeten door de entertainmentwebsite Billboard.

 

Het betreffende nummer, getiteld "Taylor Made Freestyle", was meer dan alleen een lied; het fungeerde als een zogenaamde diss track waarin Drake zijn pijlen richtte op Kendrick Lamar, een andere prominente rapper in de industrie. Dit toevoegen van een nieuw element aan hun bestaande rivaliteit, waarbij ze in hun muziek vaak verbale aanvallen op elkaar afvuren, zorgde voor opschudding in de hiphopgemeenschap.

 

Drake deelde het nummer op zijn diverse socialemediaplatforms, maar de nabestaanden van Tupac waren niet blij met het gebruik van zijn stem in het nummer. In reactie hierop stuurde de advocaat van de erfgenamen een formele brief naar Drake, waarin werd geëist dat het nummer onmiddellijk van alle platforms zou worden verwijderd om verdere juridische stappen te voorkomen. Deze ontwikkeling benadrukt de complexiteit van het gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie en de daaruit voortvloeiende ethische vraagstukken.