Manu Chao verkiest dat multinationals niet profiteren van zijn succes.

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 07:55

Manu Chao verkiest dat multinationals niet profiteren van zijn succes. Met hits als 'Me Gustas Tu' zou hij grote zalen kunnen vullen, maar hij geeft de voorkeur aan intiemere locaties. Op zijn verzoek kosten de tickets maximaal 30 euro, en zelfs de drankenleveranciers worden zorgvuldig gekozen.

 

De 62-jarige muzikant heeft al bijna de helft van zijn leven doorgebracht als frontman van Mano Negra en later als solo-artiest, bekend om hun mix van ska, reggae, rock en folk met een Latijns tintje. Manu Chao, geboren als José-Manuel Thomas Arthur Chao, groeide op in een links georiënteerd Spaans gezin in Parijs, dat Spanje ontvluchtte tijdens het Franco-regime.

 

Na het uiteenvallen van Mano Negra begon hij zijn solocarrière in de late jaren negentig. Hij staat bekend om zijn kritische songteksten over thema's als migratie en vluchtelingen, verpakt in aanstekelijke melodieën. Zijn concerten worden bewust kleinschalig gehouden en vaak georganiseerd door non-profitorganisaties die zijn waarden delen.

 

Manu Chao vermijdt het commerciële muziekcircuit en geeft de voorkeur aan een onafhankelijke benadering. Hij neemt zelf beslissingen over zijn tours en wil graag persoonlijk contact houden met zijn publiek. Hoewel hij vroeger na concerten vaak in lokale bars opdook om informeel wat nummers te spelen, is hij misschien niet meer zo'n feestbeest als in zijn jongere jaren.