Rolling Stones nog steeds top!

Gepubliceerd op 30 oktober 2023 om 07:14

The Rolling Stones laten zien dat ze nog steeds top zijn: hun nieuwe album Hackney Diamonds debuteert op nummer 1 in twaalf landen, waaronder België. In het Verenigd Koninkrijk bereikt het album de top van de hitlijsten, wat hun veertiende nummer 1-album betekent, een record voor de meeste decennia met een nummer 1-album.

Over het kanaal vliegt Hackney Diamonds, het nieuwste album van The Rolling Stones, in de eerste week al 72.200 keer over de toonbank. Dit overtreft het totaal van de rest van de top vijf bij elkaar, volgens de Britse hitlijsten. The Rolling Stones treden hiermee toe tot de exclusieve club van The Beatles, Bruce Springsteen en Robbie Williams, die elk elf studioalbums op nummer 1 in de Britse albumhitlijst hebben gehad. Als je heruitgaven, compilaties en livealbums meetelt, komt het totaal voor Mick Jagger en co. op veertien. Alleen The Beatles hebben dit aantal overtroffen, met zestien keer op nummer 1.

Hoewel The Stones ongeëvenaard blijven als het gaat om het aantal decennia met een nummer 1-plaat, hebben ze zich al in zeven decennia weten te plaatsen met een nieuw studioalbum op de hoogste positie. Sinds de jaren 60 is hen dit alleen niet gelukt in de jaren 2000: A Bigger Bang uit 2005 kon net niet de eerste plaats bereiken in het VK. Kylie Minogue, Bruce Springsteen en Bob Dylan volgen met een Britse nummer 1-notering in vijf verschillende decennia.

Ook in België doet Hackney Diamonds het uitstekend. Het album, met samenwerkingen met Paul McCartney en Lady Gaga, komt zowel in Vlaanderen als in Wallonië binnen op nummer 1 in de Ultratop. Hoewel deze lijst pas sinds 1995 wordt bijgehouden, staat vast dat The Rolling Stones ook in voorgaande decennia records hebben gevestigd in onze contreien. Bovendien voeren ze ook de hitlijsten aan in Australië, Nederland, Finland, Duitsland, IJsland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden.