Combitickets Pukkelpop uitverkocht

Gepubliceerd op 11 mei 2024 om 11:08

Binnen een tijdsbestek van minder dan 48 uur waren alle combitickets voor Pukkelpop uitverkocht, wat een ongekend record is voor het festival in Limburg. Deze razendsnelle uitverkoop wordt toegeschreven aan een onverzadigbare honger naar festivals, de populariteit van headliner Fred Again, en de positieve herinneringen aan de vorige editie. Wie nog hoopt een combiticket te bemachtigen voor het evenement dat vanaf 15 augustus vier dagen lang muziekliefhebbers verwelkomt, zal teleurgesteld zijn. De tickets waren al uitverkocht op maandagochtend, nog geen 48 uur nadat de verkoop op zaterdag was gestart. Nu zijn alleen nog losse dagtickets beschikbaar, aangezien de organisatie heeft aangegeven geen nieuwe combitickets vrij te geven.

 

Dit snelle uitverkoopfenomeen is opmerkelijk, gezien Pukkelpop doorgaans niet bekend staat om het vroegtijdig uitverkopen van tickets. Volgens woordvoerder Frederik Luyten waren eerdere edities vaak pas kort voor aanvang of helemaal niet uitverkocht. Het feit dat het festival nu zo snel uitverkocht, wordt deels toegeschreven aan de aantrekkingskracht van headliner Fred Again, het succes van de vorige editie en het feit dat Pukkelpop gelijktijdig plaatsvindt met het uitverkochte Lowlands-festival in Nederland.

 

Peter Decuypere, een consultant in de evenementenindustrie, ziet deze razendsnelle ticketverkoop niet als een verrassing. Hij wijst op het blijvende momentum van festivals sinds het einde van de coronapandemie, waarbij een festivalweekend steeds vaker wordt gezien als een populaire vorm van vrijetijdsbesteding voor een breed publiek. Voor Pukkelpop speelt ook de succesvolle editie van vorig jaar een rol, waarbij zowel de organisatie als het programma veel lof ontvingen.

 

Decuypere merkt op dat het Pukkelpop-publiek vaak wordt aangetrokken door opkomende artiesten die later in hun carrière doorbreken, in tegenstelling tot meer traditionele headliners. Dit verklaart mogelijk waarom ticketkopers in het verleden langer wachtten met de aankoop van tickets. De strategie van Pukkelpop lijkt echter zijn vruchten af te werpen, waarbij het publiek het gevoel krijgt nieuwe artiesten te ontdekken vanaf het begin van hun carrière.

 

Bovendien kan de timing van het festival gunstig zijn ten opzichte van andere festivals, zoals het gelijktijdige Lowlands-festival in Nederland. Het feit dat veel Nederlandse festivalgangers vorig jaar naar Pukkelpop kwamen nadat ze geen kaartjes hadden kunnen bemachtigen voor Lowlands, suggereert dat Pukkelpop mogelijk nieuwe fans heeft gewonnen door deze overlap in data.