Nieuw album Billie Eilish 'Hit Me Hard and Soft'

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 06:19

De Amerikaanse popster Billie Eilish heeft haar nieuwe album, 'Hit Me Hard and Soft', uitgebracht. Het album, dat wereldwijd om middernacht werd gelanceerd, werd gisteren al in première gebracht door Studio Brussel voor de Belgische fans. Eilish presenteerde de tien nieuwe nummers exclusief tijdens een luisterparty in New York. "Billie werd uitbundig onthaald, alsof ze een concert gaf," aldus aanwezigen.

 

Vrouwen domineren de popmuziek in 2024

 

Het voorjaar van 2024 staat in het teken van vrouwelijke popsterren. Naast Beyoncé, Taylor Swift en Dua Lipa, heeft ook Billie Eilish (22) nieuwe muziek uitgebracht. Haar broer Finneas (26) stond opnieuw aan haar zijde als creatieve partner en producer van 'Hit Me Hard and Soft'.

"We begonnen in het najaar van 2022, maar het eerste nummer, de openingssong 'Skinny', was pas tegen het einde van dat jaar af. Daarna maakten we het Barbie-nummer 'What Was I Made For?'. Tegen mei 2023 was alles geschreven," vertelt Eilish over het creatieproces.

 
Een gewaagd en persoonlijk album

 

Met tien nummers en ruim 43 minuten muziek omschrijft Eilish dit album als haar meest gedurfde en persoonlijke werk tot nu toe. Ze wil luisteraars zowel hard als zacht raken. Eilish dringt erop aan het album in de volgorde van de tracklist te beluisteren om het verhaal dat door de nummers loopt te ervaren, een zeldzaamheid in deze tijd van Spotify en TikTok.

 
Luisterparties in New York en Los Angeles

 

Eilish introduceerde haar album met luisterparties in New York en Los Angeles. De setting was vergelijkbaar met een concert, maar zonder live muziek en met weinig gesproken toelichting. "Ze heeft het integrale album afgespeeld, begeleid door rook en belichting. Ze liep over het podium, danste mee en ging af en toe zitten," aldus een aanwezige.

 
Experimenteren en eigen stijl

 

'Lunch' kreeg de meeste respons tijdens de luisterparty. "Dit is een favoriet van de fans en zal waarschijnlijk de eerste single worden vanwege de catchy oneliners," zegt een insider.

Het breekbare 'Wildflower' zorgde voor een emotioneel moment in de zaal. "Alles klinkt typisch Billie en tegelijk vernieuwend. Samen met Finneas heeft ze weer een eigen universum gecreëerd."

Eilish blijft experimenteren en creëert muziek die niet de trends volgt. Opvallend is dat ze minder fluisterzingt en meer gebruik maakt van haar volledige stemcapaciteit.

 

Thema's van geaardheid en persoonlijke groei

 

Het album 'Hit Me Hard and Soft' gaat over Eilish' persoonlijke groei. Ze was 14 toen haar nummer 'Ocean Eyes' viraal ging en 17 toen 'Bad Guy' een wereldhit werd. Het album weerspiegelt deze evolutie, zoals te horen in het nummer 'Bittersuite'.

Openingsnummer 'Skinny' heeft iets weg van haar James Bondsong 'No Time to Die' door het gebruik van violen. 'Chihiro' is elektronischer en dansbaar, en 'Lunch' behandelt Eilish' geaardheid en vrouwenliefde.

"Ik heb de voorbije jaren ontdekt wie ik echt ben. Deze muziek toont meer dan ooit waar ik voor sta. Ik speel geen personage," zegt Eilish.

 
Andere opvallende nummers

 

'Birds of a Feather' is te horen in seizoen 3 van de Netflix-serie 'Heartstopper'. Het experimentele 'L'amour de ma vie' heeft een Franstalige titel, maar de tekst is in het Engels en beschrijft het afscheid van een voormalig lief.

'The Greatest' gaat over eenzaamheid en onzekerheid, en is Eilish' persoonlijke favoriet. "Dit nummer is voor mij de kern van dit project, de doorbraak van hoe eerlijk ik kan zijn in mijn muziek," zegt ze.

Het album artwork bevat duistere onderwaterfoto's, een terugkerend thema in Eilish' visuals.

 
Tracklist van 'Hit Me Hard and Soft'
 
  1. Skinny
  2. Lunch
  3. Chihiro
  4. Birds of a Feather
  5. Wildflower
  6. The Greatest
  7. L'amour de ma vie
  8. The Diner
  9. Bittersuite
  10. Blue