1,6 miljoen toeschouwers voor Madonna in Rio

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 11:47

Madonna schitterde zaterdagavond op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro tijdens een grootschalig concert dat naar schatting 1,6 miljoen mensen trok, volgens het stadsbestuur, waarmee het een van de best bezochte concerten aller tijden werd. Het vorige record, ook op hetzelfde strand, werd gevestigd door Rod Stewart op Oudejaarsavond van 1994, toen meer dan vier miljoen mensen aanwezig waren.

De foto's van het evenement tonen een overvol strand met enthousiaste fans die genieten van Madonna's gratis toegankelijke optreden, waarmee ze haar Celebration Tour afsloot. Fans verzamelden zich uren voor aanvang bij het podium, ondanks temperaturen boven de 30 graden. De brandweer spoot water om de menigte af te koelen en er werd de hele dag gratis water uitgedeeld. Zelfs bij aanvang van het concert, rond 22.30 uur, was het nog steeds een warme 28 graden.

Om de menigte te beheren, werden meer dan drieduizend politieagenten ingezet, vergelijkbaar met de aanpak tijdens grootschalige nieuwjaarsvieringen in de stad. Dit volgde op het tragische overlijden van een Braziliaanse fan vorig jaar tijdens een concert van Taylor Swift als gevolg van hitte en uitputting.

Madonna's immense succes benadrukt haar blijvende invloed en aantrekkingskracht als popicoon, met fans van over de hele wereld die speciaal naar Rio de Janeiro reisden voor dit historische evenement. Terwijl haar muziek de menigte betoverde, werden er langs de kust van Copacabana lokale lekkernijen verkocht, waardoor het evenement niet alleen een muzikale viering was, maar ook een viering van de Braziliaanse cultuur.

Ze opende met "Nothing Really Matters" uit 1998 en passeerde later in de meer dan twee uur durende set hits als "Like a Virgin", "Hung Up" en "Like a Prayer". Braziliaanse sterren Anitta en Pabllo Vittar vergezelden haar op het podium.

Het strand van Copacabana was eerder al de locatie voor mega-events. The Rolling Stones trokken er in 2006 1,2 miljoen belangstellenden. Maar de recordhouder was Rod Stewart, die in 1994 op dezelfde plek maar liefst 4 miljoen mensen zou hebben samengebracht, voor wat nog steeds het grootste gratis rockconcert in de geschiedenis is.

Het concert werd gefinancierd door de plaatselijke overheden en sponsors. Het zal ongetwijfeld de annalen ingaan als een van de meest gedenkwaardige momenten in de muziekgeschiedenis, waarbij de grenzen van publieksaantallen werden verlegd en de kracht van muziek om mensen van verschillende achtergronden samen te brengen, opnieuw werd bewezen.