Zwitserland wint Songfestival

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 09:00

In Malmö heeft de 24-jarige Zwitserse artiest Nemo het 68e Eurovisie Songfestival gewonnen voor Zwitserland met het nummer 'The Code'. Deze overwinning is historisch, omdat Nemo de eerste non-binaire persoon is die deze prestatie heeft behaald. De editie van de internationale muziekwedstrijd was turbulent, overschaduwd door diverse controverses, waaronder de omstreden deelname van Israël en de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein.

 

"Ik hoop dat deze wedstrijd haar belofte kan waarmaken en opnieuw symbool kan staan voor vrede en waardigheid voor iedereen in de wereld," waren de eerste woorden van winnaar Nemo na hun overwinning. Dit vat perfect het sentiment samen rond deze 68e editie van het Songfestival. Ondanks pogingen van de organisatie om het evenement apolitiek te houden, waren politieke spanningen de hele avond voelbaar.

 

Nemo Mettler uit Zwitserland heeft de favorietenrol waargemaakt met een intense, acrobatische uitvoering op een draaiend platform, gekleed in een opvallende knalroze verenjas. Achter de schermen werkten enkele personen in zwarte pakken hard om het platform waarop de zanger balanceerde te sturen, maar dit had geen invloed op de indrukwekkende vocale prestatie van Nemo.

 

Uiteindelijk ging de strijd om de titel tussen Kroatië en Zwitserland. Ondanks dat Kroatië als favoriet werd beschouwd, eindigde het land op de tweede plaats. Zwitserland behaalde de overwinning met 591 punten, waarvan 236 van het publiek.

 

Het Eurovisiesongfestival werd dit jaar overschaduwd door controverse en protest, met name rond de deelname van Israël vanwege de situatie in Gaza. Tijdens de optredens en de puntentelling waren politieke statements en protestacties op en rond het podium te zien.

 

Ook de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein zorgde voor ophef. Hierdoor was er geen Nederlandse inzending tijdens de finale. Het publiek reageerde teleurgesteld en protesteerde tegen deze beslissing.

 

De avond werd afgesloten met opvallende optredens, waaronder een eerbetoon aan het 50-jarig jubileum van ABBA, met een liveverbinding met de bandleden via hologrammen.