Nile Rodgers krijgt Polar Music Prize

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 14:26

Nile Rodgers heeft dinsdag 21 mei 2024 in Stockholm de prestigieuze Polar Music Prize in ontvangst genomen. De Amerikaanse gitarist en oprichter van de disco-/funkband Chic ontving de 'Nobelprijs voor de muziek' uit handen van de Zweedse koning Carl Gustaf. De tweede ontvanger van de muziekprijs was de Finse dirigent Esa-Pekka Salonen.

 

De 71-jarige Rodgers noemde de prijs in zijn dankwoord "een eer". Hij beschreef het als "een droom die uitkomt" om een prijs te ontvangen die veel van zijn "muzikale helden" eerder hebben gewonnen. Onder deze helden noemde hij Paul McCartney, Chuck Berry, Joni Mitchell en Ennio Morricone.

Rodgers scoorde in zijn carrière niet alleen hits met Chic, maar werkte ook mee aan succesnummers van artiesten als David Bowie, Madonna, Duran Duran, Lady Gaga en Beyoncé.

 

Bij de ceremonie waren, zoals gebruikelijk, veel leden van het Zweedse koningshuis aanwezig, waaronder koningin Silvia en kroonprinses Victoria.

 

De Polar Music Prize wordt elk jaar uitgereikt aan artiesten of groepen die een bijzondere bijdrage aan de muziek hebben geleverd. De winnaars ontvangen niet alleen een beeldje, maar ook een geldprijs van 1 miljoen Zweedse kronen (bijna 90.000 euro). Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Bob Dylan en Iggy Pop.