Verboden plaat van Sex Pistols geveild voor ruim 28.000 euro

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 07:05

Een extreem zeldzame vinylplaat (single) van de Sex Pistols is op een veiling verkocht voor meer dan 28.000 euro, aldus BBC News woensdag. Dit is het hoogste bedrag ooit betaald voor een plaat van de Britse punkband.

Het gaat om de single "God Save the Queen", die in 1977 werd uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van koningin Elizabeth op de Britse troon.

In de songtekst wordt de monarchie beschreven als een "fascistisch regime", wat leidde tot veel kritiek op de band. Bijna 25.000 gedrukte exemplaren van de plaat werden teruggetrokken en vernietigd, en de single werd verboden op bijna alle radiostations in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien verscheurde platenmaatschappij A&M het contract met de band.

Er zouden nog ongeveer twintig exemplaren van de verboden plaat in omloop zijn. Vijf jaar geleden werd er nog een exemplaar geveild voor ongeveer 19.000 euro, wat toen een record was voor een plaat van de Sex Pistols.De verkoop van deze zeldzame vinylplaat van de Sex Pistols is een opmerkelijke gebeurtenis in de muziekindustrie. De single "God Save the Queen" heeft een controversiële geschiedenis die de waarde van de overgebleven exemplaren aanzienlijk verhoogt.

Context van de Single
Uitgavejaar: 1977
Aanleiding: Uitgebracht tijdens het 25-jarig jubileum van koningin Elizabeth II op de Britse troon.
Controverse: De tekst van het nummer bestempelde de monarchie als een "fascistisch regime", wat leidde tot veel kritiek en verontwaardiging.
Acties Tegen de Single
Terugtrekking en Vernietiging: Bijna 25.000 exemplaren werden teruggetrokken en vernietigd door de platenmaatschappij.
Verbod op Radiostations: De single werd geboycot door bijna alle radiostations in het Verenigd Koninkrijk.
Contract Vernietiging: Platenmaatschappij A&M verbrak het contract met de band.
Huidige Situatie
Aantal Overgebleven Exemplaren: Naar schatting zijn er nog ongeveer twintig exemplaren van de verboden plaat in omloop.
Recordverkoop: Een exemplaar werd recentelijk geveild voor meer dan 28.000 euro, een record voor een plaat van de Sex Pistols. Vijf jaar geleden werd een ander exemplaar voor ongeveer 19.000 euro verkocht, wat destijds het record was.
Betekenis van de Verkoop
De recente verkoop voor meer dan 28.000 euro onderstreept de historische en culturele waarde van de single. Het is niet alleen een symbool van de punkbeweging en de rebelse geest van de jaren '70, maar ook een belangrijk artefact in de geschiedenis van de Britse muziek. De zeldzaamheid en de omstreden geschiedenis van de single dragen bij aan de hoge verzamelwaarde, waardoor het een gewild object blijft voor verzamelaars en muziekliefhebbers.