50j geleden startte ABBA met de verovering van Europa

Gepubliceerd op 6 april 2024 om 03:56

Vijftig jaar geleden veroverde de Zweedse popgroep ABBA de harten van Europa met hun hit 'Waterloo' tijdens het Eurovisiesongfestival. Dit markeerde het begin van een ongekende carrière voor Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad, met opvolgende hits als 'Gimme, Gimme, Gimme', 'Mamma Mia' en 'Dancing Queen'.

 

  • Céline Dion, hoewel al opkomend in Canada, brak pas echt door op het wereldtoneel na haar deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1988, waar ze Zwitserland vertegenwoordigde met 'Ne partez pas sans moi'.

 

  • Julio Iglesias, al een gevestigde naam in Latijns-Amerika, vergrootte zijn bekendheid in 1970 met zijn optreden op het Eurovisiesongfestival en behaalde een vierde plaats met 'Gwendolyne'.

 

  • De Zweedse zangeres Loreen maakte tweemaal indruk op het Eurovisiesongfestival. In 2012 won ze met 'Euphoria' en scoorde ze wereldwijd. Haar succes zette ze voort in 2023 met 'Tattoo', opnieuw bekroond met de overwinning.

 

  • Bonnie Tyler vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk in 2013 met 'Believe in Me' en hoewel ze niet won, herdefinieerde ze haar positie als rockzangeres.