30 nieuwe cassettebandjes met muziek van Marvin Gaye ontdekt

Gepubliceerd op 30 maart 2024 om 18:23

40 jaar na zijn overlijden zijn er nieuwe muzikale schatten ontdekt van de legendarische Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye. In ons land zijn maar liefst 30 cassettes opgedoken, die goed zijn voor 13 uur aan onuitgebracht materiaal. Deze verrassende vondst kwam aan het licht bij de familie Mestdagh, waar Gaye een tijdje verbleef tijdens zijn verblijf in België.

 

Marvin Gaye arriveerde op 14 februari 1981 per boot in Oostende, op zoek naar rust na persoonlijke problemen en een tumultueuze periode in zijn leven. Hij verbleef bij de familie van Freddy Cousaert en werd uiteindelijk verliefd op een kasteelvilla in Moere, Gistel. Hoewel de verkoop nog niet officieel was afgerond, nam Gaye zijn intrek in het huis, dat later zou dienen als de bewaarplaats voor deze bijzondere muzikale nalatenschap.

 

Na zijn abrupte vertrek uit België in augustus 1982, vanwege visumproblemen, bleven zijn bezittingen achter, inclusief de 30 cassettes met muziek. Jarenlang werden deze spullen gekoesterd door de familie Mestdagh, tot ze besloten dat het tijd was om er iets mee te doen. Met de hulp van advocaat Alex Trappeniers, gespecialiseerd in de muziekindustrie en auteursrecht, werd de collectie grondig onderzocht en gedocumenteerd.

 

De verzameling omvat niet alleen muziek, maar ook kostuums, accessoires en documenten. Trappeniers benadrukt dat de cassettes een waardevolle schat aan demo's en opnames bevatten, waarvan sommige als volwaardige nummers kunnen worden beschouwd. Het potentieel om deze muziek uit te brengen, wordt momenteel besproken met de nabestaanden van Marvin Gaye, waaronder zijn drie kinderen.

 

Opmerkelijk is dat de ontdekking van deze muzikale tijdscapsule precies samenvalt met de herdenking van de 40e sterfdag van Marvin Gaye, die op 1 april 1984 tragisch om het leven kwam op 44-jarige leeftijd. Ter ere van deze gelegenheid heeft de BBC een documentaire uitgebracht over Gaye's tijd in België. Meer informatie over deze bijzondere vondst is te vinden op de website marvinbelgium.com.

 

Ondanks zijn overlijden blijft Marvin Gaye's muziek onverminderd populair, met miljoenen streams en downloads per maand. Zijn invloed op de muziekwereld blijft voortleven, en deze nieuwe ontdekking biedt fans wereldwijd een uniek inzicht in zijn artistieke creativiteit.