Amerikaans muzikant en producer Steve Albini overleden

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 05:55

Steve Albini (61), de befaamde Amerikaanse muzikant en producer, is helaas overleden aan de gevolgen van een hartaanval, bevestigden medewerkers van zijn opnamestudio aan het online muziektijdschrift Pitchfork. Albini, die bekend staat als het brein achter legendarische rockplaten uit de jaren 90, heeft als producer een onschatbare bijdrage geleverd aan enkele van de meest invloedrijke rockalbums van die tijd.

 

Beroemd als de frontman van de rockband Big Black in de jaren 80, verdiende Albini zijn sporen als producer met iconische albums van Nirvana ('In Utero'), PJ Harvey ('Rid of Me'), en Pixies ('Surfer Rosa').

 

In zijn rol als producer beschouwde Albini zichzelf eerder als een 'ingenieur' achter de schermen dan als een traditionele producer. Hij stond bekend om zijn scherpe kritiek op de muziekindustrie en moedigde een DIY-benadering aan bij artiesten. Als eigenaar van twee studio's in Chicago heeft hij altijd geprobeerd het ruwe rockgeluid zo authentiek mogelijk vast te leggen op plaat.

 

Naast zijn werk in de studio was Albini ook een bekwaam pokerspeler.

 

Verschillende Belgische artiesten, waaronder Dead Man Ray, Raketkanon en Mauro Pawlowski, hebben met hem samengewerkt. Albini zelf beweerde dat 'duizenden' bands door de jaren heen een beroep op hem hebben gedaan als producer, vooral binnen de alternatieve en experimentele rockscene.

 

Vanaf de vroege jaren 90 was Albini ook actief als frontman van de band Shellac. Recentelijk had de band een nieuw album opgenomen, waarvan de release gepland stond voor volgende week. Het is echter nog niet duidelijk of het album daadwerkelijk zal worden uitgebracht.