Verloren gewaande gitaar van John Lennon brengt recordbedrag op

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 10:23

Een gitaar die ooit van John Lennon was, is in New York geveild voor een recordbedrag. Deze gitaar, lange tijd als verloren beschouwd, werd na 50 jaar teruggevonden op een zolder.

Bij Julien’s Auctions werd de gitaar geveild tijdens een tweedaagse veiling van memorabilia van muziekiconen in het Hard Rock Cafe in New York. Het veilinghuis had een opbrengst tussen de 550.000 en 750.000 euro verwacht, maar de gitaar werd uiteindelijk verkocht voor 2,7 miljoen euro. De identiteit van de hoogste bieder is onbekend. Hiermee is dit de duurste Beatles-gitaar die ooit geveild is.

Het betrof een twaalfsnarige Hootenanny, gemaakt door de Duitse fabrikant Framus. John Lennon gebruikte deze gitaar in de film ‘Help’ uit 1965 en op het gelijknamige album. "Deze gitaar vertegenwoordigt niet alleen een stukje muziekgeschiedenis, maar ook het blijvende erfgoed van John Lennon," aldus David Goodman, CEO van Julien’s Auctions.

Lennon gaf de gitaar in 1965 aan Gordon Waller van het popduo Peter and Gordon, die de gitaar vervolgens doorgaf aan zijn manager.

Na 50 jaar werd de gitaar in diens huis gevonden, terwijl de originele gitaarkoffer in het afval werd aangetroffen.

"De verkoop van vandaag bewijst de tijdloze aantrekkingskracht van de muziek van The Beatles en John Lennon," zei Goodman.